Augļi: mīti un patiesība

 Tas, ka augļi ir kaitīgi, nāk no frāzēm "augļi satur cukuru" un "cukurs ir kaitīgs". Masu mediji to nepareizi pasniedz un līdz ar to visiem tievētājiem iestājas paniskas bailes no augļiem.


Fakts: augļi nav kaitīgi.  Jā, ir bijuši pētījumi, kuros sasaistīja fruktozi ar paaugstinātu spiedienu, nieru darbību traucējumiem un insulīna paaugstināšanos. Ar šādu informāciju ļoti patīk biedēt tautu sockontos. FRUKTOZE labāka par glikozi?
🧁 Rafinēts cukurs - tas ir 50% glikoze un 50% fruktoze (4kcal/g)
🥤 Sulas un sīrupi - satur gan vienu, gan otru.
🍓 Augļi arī.
Negaidīti? 

 

Tāpēc nav jēgas pirkt fruktozi saturošus produktus vienkārši tāpat. Tieši tāpat ļoti nekorekti salīdzināt cukura līmeni augļos ar produktiem, kur cukurs tiek pievienots mākslīgi (piem. jogurtos, limonādēs, šokolādītēs). Glāze ūdens ar 3 tējk. cukura (viena limonādes bundžiņa) novedīs pie glikozes līmeņa lēciena un protams arī insulīna lēciena. Šis lēciens ir krietni mazāks uzņemot fruktozi no augļiem. Pateicoties šķiedrvielām cukurs no augļiem pārstrādājās lēnāk un mazākā daudzumā.

 

Piemērs: ābols - gremošanas traktam ir jāizlaužas cauri šķiedrām, pirms izdalās cukuri, un tas var sākt sagremot. Tas prasa laiku, tāpēc cukurs lēnām iesūcās asinīs, kas nierēm dod vairāk laika metabolsimam, bet glikozes līmenis paliek daudzmaz stabils. Tāpēc ieteicamā cukura deva - 30g dienā (pieaugušajiem) - neattiecās uz cukuru no augļiem, bet iekļauj sevī gan medu, gan dažādus sīrupus. Augļi satur arī daudz mikroelementus, šķiedrvielas un antioksidantus.

 

Varbūt labāk dārzeņi? Tomāti un arbūzs ir oga, bet avokado - auglis. Nevajag tik strikti iedalīt augus kategorijās. Mums ir svarīgi ēst to, ko mēs saucam par augļiem vai dārzeņiem. Nav svarīgi ko ēdam un kā to saucam. 5 augļu/dārzeņu porcijas dienā nodrošinās rekomendētos 30g šķdiedrvielu.

Populārākie mīti:

⁉️ Nedrīkst jaukt augļus ar dārzeņiem. Nekur neatrodu apstiprinātu informāciju par šo.

⁉️ Augļus nedrīkst jaukt ar pienu. Tikai ja ir individuāla nepanesamība.

⁉️ Augļi kuņģī pūst. Nē, tie fermentējās. Cukurs un šķiedrvielas kalpo kā ēdiens mūsu baktērijām, kuras, savukārt, sintezē daudz labas vielas. Vairāk dažādu augļu un dārzeņu - vairāk dažādas baktērijas - vairāk labuma.

⁉️ No augļiem veidojas gāzes un pūšas vēders. Tas ir pat labi! Organisms strādā pareizi. Galvenais, lai nav caureja un sāpes.

⁉️ No augļiem pieņemas svarā. Es personīgi neesmu dzirdējis ne par vienu cilvēku ar lieko svaru no tā, ka viņa ēdienkartē augļi būtu bijuši vairāk nekā dārzeņi.

⁉️ No augļiem rodas apetīte. Cilvēki, kuri saldumus aizvieto ar augļiem, uzņem mazāk kalorijas un cukuru.

⁉️ Augļus jāmazgā īpaši cītīgi, ar speciāliem līdzekļiem. Augļi jāmazgā ar parastu krāna ūdeni.