Ēst vai neēst brokastis

Vēl pavisam nesen zinātnieki uzskatīja, ka brokastis palīdz notievēt - ja ēdīsi brokastis, mazāk apēdīsi vakariņās. Un ka brokastis palaiž maiņas procesus organismā, kaut arī nekādu pierādījumu tam nav.

 

Tieši otrādi:
Amerikā tika novērota grupa no 49 sievietēm (vecums 18-55 gadi)
1️⃣-ā grupa ēda obligātā kārtā brokastis līdz 8:30
2️⃣-ā grupa brokastis neēda un pirmā ēdienreize bija pusdienalikā (pēc 11:30)
Gan modās, gan gāja gulēt abas grupas vienādi. Pētījums ilga 3 mēnešus.

Rezultātā, kontrolgrupa, kura ēda brokastis, pieņēmās svarā vidēji par 700g, jo diennaktī apēda vidēji par 266 kalorijām vairāk. Un tas ir loģiski, jo šīs kaloriajs netika kompensētas ne ar sporta aktivitātēm, ne ar ēdiena daudzumu citās ēdienreizēs.

Bet nesteidzies ar secinājumiem! Briti arī veica šādu pētījumu un rezultāts bija pilnīgi pretējs. Iemesls - angļi tradicionāli ēd brokastis, atšķirībā no amerikāņiem, kuru kultūrā brokastis var arī nebūt.

Uzmanību! Šo var izlasīt tie, kam tas tiešām interesē, jo būs sarežģīti termini.
Ēdiens (enerģētiskā vērtība un kvalitāte) izmaina bada un sāta hormonu līmeni (skaties karuselī bildīti). Kortizola un grelīna līmenis plazmā uzreiz pēc pamošanās ir augsts. Grelīns stimulē apetīti. Kortizols palielina brīvo taukskābju koncentrāciju, kuri paaugstina insulīna rezistenci, apgrūtinot glikozes uzsūkšanos. Ja brokastis apēstas pirmajās 2 stundās pēc pamošanās, paaugstinās glikozes līmenis asinīs, kas kalpo kā signāls, lai sāktu virkni fizioloģisku reakciju.

Bet brīvās taukskābes ir augstas enerģijas degviela. Tās koncentrācijas izmaiņas ietekmē glikozes sadedzināšanas ātrumu muskuļos. Paaugstināts tauksābes līmenis tukšā dūšā ir 2. tipa diabēta riska faktors. Augstai skābju koncentrācijai ilgākā laika periodā ir toksiska iedarbība (lipotoksiska iedarbība) uz aizkuņģa dziedzera beta šūnām. Tas noved pie insulīna sekrēcijas nomākšanas.

Secinājumi.  Negribi ēst brokastis? Neēd! Nemokies! Brokastis NEdod sāta sajūtu un NEveicina tievēšanu.

Brokastis NEIETEKMĒ vielmaiņas procesus ne svara zaudēšanai, ne svara pieaugumam. Nevajag spiest sev ēst, ja tu neesi badā.
Svarīgs nevis laiks un ēdienreižu skaits, bet balanss un spēja ieklausīties sevī un ķermeņa signālos.