Mans bērns neēd brokoļus

Vai bērns vispār atsakās ēst dārzeņus. Ko darīt? Vecāki bieži vien uzskata to par lielāko problēmu: jo tieši brokoļos, bietēs, kabačos un spinātos slēpjās visi vitamīni.

 

Sāksim ar to, ka nekā traģiska nav tajā, ka bērns neēd vienu konkrētu dārzeni. Jums taču arī ir kaut-kas, ko jūs neēdat. Augļi un dārzeņi - tā ir viena produktu grupa. Un dalīt tos nebūtu īpaši pareizi. Augļi ir tieši tikpat bagāti ar vitamīniem, mikroelementiem un šķiedrvielām.


Nav neviena iemesla pārdzīvot, ka bērnam vairāk par kabaci garšo gurķis, vai vairāk par burkānu garšo ābols. Ja bērns ēd citus dārzeņus un augļus, tad nevajag viņam par visām varītēm spiest ēst brokoļus vai kabačus.

Ja nu tomēr šķiet svarīgi bērnam iemācīt ēst brokoļus, tad darīt to vajag pakāpeniski. Piedāvāju ļoti vienkāršu shēmu: pusdienās vai vakariņās sakārtojiet dažādus dārzeņus uz viena šķīvja (arī brokoļus), lai katrs ģimenes loceklis var paņemt tos dārzeņus, kurus viņš vēlas. Nekādā gadījumā nedrīkst pārmest, ka nav ēsti brokoļi, bet tikai tomāti, gurķi, paprika vai burkāni. Nedrīkst spiest ēst un piedāvāt par āpēstu brokoli desertu, konču vai limonādi. Lai bērns pats izvēlas kad un cik daudz apēst. Pats galvenais nosacījums - jums pašiem jāēd brokoļi. Vienu dienu brokoļi tiks noignorēti, otru dienu arī, bet pēc nedēļas bērns paostīs, palaizīs un varbūt pat nokodīsies. Pēc divām nedēļām jau kāds brokolis būs apēsts. Un pēc pāris mēnešiem bērns jau ēdīs brokoļus.

Ja tomēr draudzība nesanāk, pamēģiniet noskaidrot kas tieši brokoļos viņam nepatīk. Atklāšu noslēpumu: visbiežāk tā ir konsistence. Brokoļus ļoti bieži izmanto saldētā veidā, tad tie izvārās dzelteni un šķīst. Teikšu godīgi - arī smarža nav tā foršākā. Un bērnam vienkārši var nepatīkt pļurza mutē. Pamēģiniet svaigu brokoli pavārīt burtiski 5 min un tad apliet ar aukstu ūdeni, lai apturētu vārīšanas procesu. Varbūt kraukšķīgs koši zaļš brokolis viņam vairāk ies pie sirds?