Saldās Ziemassvētku dāvanas - ko ar tām darīt

Saldumi, kā pirmais sniegs, vienmēr ir negaidīti - vecāki atjēdzas tajā brīdī, kad priecīgs bērns jau tur saldumus rokās 😜.  Un šeit ieslēdzās vecāku režīms, jo tāda kaudze ar saldumiem bērnam labu nenesīs.

❌ Noņemt dāvanu. Bērns zaudē īpašuma sajūtu - tikko uzdāvināja un jau noņēma. Jums taču nepatiktu, ja jums noņemtu jauno telefonu vai tikko nopirktu mašīnu?

❌ Ierobežot: ne vairāk kā divas konfektes dienā, tikai pēc pusdienām, kad sakārtosi istabu. Tas veido aizliegtā augļa efektu vai apbalvojuma sajūtu. Vispirms apēdīsi negaršīgo veselīgo un tad dabūsi garšīgo un neveselīgo.

❌ Apēst daļu no saldumiem pašiem, jo daudz saldumu ēst kaitīgi. Bērns šajā brīdī nesaprot - vecāki paši ēd to, kas ir kaitīgs, tātad melo. 

❌ Pakluso samainīt uz riekstiem, veselīgiem našķiem un žāvētiem augļiem. Bērns agri vai vēlu to piefiksēs. Tas būtu tāpat, ja jums uzdāvinātu pēdējo iPhone un  tad samainītu uz podziņu telefonu. 

❌ Biedēt ar zobu sāpēm vai vēdegraizēm, operācijām un dakteriem. Zobi no rīta būs vietā, vēders nesāpēs, bet bērns jums ticēs mazāk.

Tas viss nestrādā un tikai bojā attiecības ar vecākiem un ēdienu . Saldumi uzreiz nedraud ar cauriem zobiem, lieko svaru un atkarību no saldumiem. Visi riski saistīti ar ilgstošu un pārmērīgu saldumu lietošanu. Ieraugot saldumu maisu vienkārši atslābstiet. Bērni var rīkoties ar savām dāvanām pēc saviem uzskatiem. Jā, iespējams, bērns apēdīs piecas konfektes uzreiz un atteiksies no zupas, bet tās nav uz visiem laikiem. Saldumi kaut-kad beigsies. Galvenais neaizmirst par zobu tīrīšanu un veselīgo uzturu, pat ja bērns piesaka, ka "ēdīs tikai končas". Galu galā viena-divas dienas un bērns sāks atkal ēst zupu.