TOP5 dārzeņi un augļi janvārim

Šobrīd ir svarīgi attīrīties pēc svētkiem, stiprināt imunitāti un saglabāt spēku un mundrumu līdz pavasarim.

Granāts ir vitamīnu un minerālvielu komplekss. Tas satur aminoskābes, kuri izņemot granātābolos, ir vēl tikai gaļa, tāpēc veģetāriešiem un vegāniem šis auglis jāēd pastirpināti. Īpaši #neapēdzemeslodi menesī.  Vēl granāts satur vitamīnus imunitātes, asinsvadu un nervu sistēmas stiprināšanai. Tas labs atslodzes dienām, jo satur maz kalorijas, un normalizē zarnu trakta darbību. Granātu sula palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām, klepu un saaukstēšanos.

Vēl joprojām aktuāli citrusaugļi, tajā skaitā apelsīni. Tie grūtāk tīrās, taču no apelsīniem var izspiest sulu. Apelsīnos ir pietiekami C vitamīna, kas palīdz cīnīties ar vīrusiem. Starp citu, vienā apelsīna ir 80% no dienas devas.

Rieksti ir olbaltumvielu, antioksidantu un vērtīgu tauku avots. Indijas rieksti satur magniju, dzlezi un varu, valrieksti - Omega-3 un E vitamīnu (atmiņai un stresa noturībai). Zemesrieksti, kā jau pupiņas, satur ne tik daudz ogļhidrātus, toties daudz B vitamīna. Mandeles iesaka diabēta slimniekiem un uzlabo gramošanu. Lazdu rieksti samazina holesterīna līmeni un normalizē miega režīmu.

Sīpoli ar viņu bagāto ķīmisko sastāvu iesaka kā tonizējošu, pretgripas un pretiekaisuma līdzekli. Svaigā veidā sīpoli satur fitoncīdus, kas palīdz iznīcināt bektērijas un sēnītes.Šķiedrvielas uzlabo gremošanu un palīdz uzturēt organismu normā.

Rutki satur C, В1, B2, B5, B6, C, Е, PP vitamīnus, beta-karotīnu, kāliju, magniju un dzelzi. Rutki satur maz kalorijas, tāpēc tos var droši ēst nepārdzīvojot par figūru. Vēl rutki regulē asins līmeni asinīs, stiprina imunitāti, uzlabo zarnu darbību un pazemina holesterīna līmeni.