Bietes ir viens no retajiem dārzeņiem, kas satur betaīnu - antioksidantu, kas cīnās ar šūnu bojāšanos un samazina sirds slimību risku. Bietes uzlabo zarnu un smadzeņu darbību, palīdz sportistiem izturēt slodzi un cīnās ar iekaisumiem. Turklāt, bietes saglabā lielāko daļu savu labo īpašību arī pēc termiskās apstrādes. Par pupiņu labām īpašībām parunāsim citu reizi )))
Un frikadeles, kas tik ļoti garšo bērniem, palīdzēs vecākiem bez problēmām pabarot bērnus ar pusdienām.
Sastāvdaļas (4 porc.):
500g malta liellopu vai teļa gaļa
400g novārītas pupiņas
400g vārītas rīvetas bietes
400g smalcināti konservēti tomāti
1,5l vistas buljons
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
čili pasta
kaltēts rozmarīns
kaltēts timiāns
eļļa cepšanai
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Malto gaļu liek bļodā, pievieno kaltētu timiānu un rozmarīnu, sāli, svaigi maltus piparus un visu kārtīgi samaisa. No šīs gaļas veido nelielas bumbiņas. Pannā uzkarsē eļļu un maisot bumbiņas apcep līdz tās ir zeltaini brūnas.
2. Sīpolu un ķiplokus sagriež mazos kubiņos. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē mazliet eļļas un ātri apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno tomātus ar visu sulu, buljonu, pupiņas, rīvētas bietes, gaļas bumbiņas un vāra uz nelielas uguns minūtes 10. Pēc garšās pievieno sāli, svaigi maltus piparus un čili pastu.
3. Zupu salej porcijas šķīvjos, pievieno zaļumus un uzreiz pasniedz.
P.S. Acīgie jau pamanīja, ka bļodā man ir arī turku zirņi, bet receptē tās nebija minētas. Skaidroju - es paņēmu veikalā bundžiņu "Konservētas pupiņas 4 veidu maisījums" un tā nu sanāca, ka viens no 4 pupiņu veidiem šim ražotājam izrādījās turku zirņi. Sākotnēji turku zirņi plānos neietilpa un zupas garšu tie nekādi neietekmē, tāpēc sastāvdaļās to īpaši neizcēlu..